Прва група миграната који се налазе у Грчкој биће враћена у Турску у понедељак, у складу са споразумом ЕУ и Турске закљученим пре десет дана, саопштили су данас извори блиски ЕУ.

 

150820122500_piraeus_624x351_ap

То је прва група миграната која ће бити враћена у Турску откако је 20. марта ступио на снагу споразум ЕУ и Турске.

 

«Турска и Грчка сложиле су се да 500 људи буде из Грчке пребачено у Турску 4. априла, уколико у последњем тренутку не дође до неких проблема», рекао је агенцији Франс прес исти извор и додао да су у питању избеглице из Сирије, Авганистана и Пакистана које нису поднеле захтеве за азил.

 

 

Предвиђено је да најпре буду враћени мигранти са грчких острва Лезбос и Хиос, јер се на тим локацијама налази највећи број људи, пристиглих углавном после ступања споразума на снагу. Још 377 особа пристигло је на острва у ноћи између среде и четвртка.

 

Споразумом је предвиђено да Атина може под одређеним условима у Турску да врати све мигранте и тражиоце азила који су пристигли на територију Грчке после 20. марта.

 

Грчки парламент требало би да се у петак по хитном поступку изјасни о предлогу закона који регулише начин враћања избеглица и повећање броја центара за азил у Грчкој.

 

Бета

Тагови: ; ;