На референдуму, који ће се одржати у Холандији 6. априла, популисти неће изразити своје мишљење о Украјини већ ће гласати против Европске уније у целини. Према томе, не треба се надати позитивном исходу гласања за Украјину, изјавио је посланик Скупштине Холандије Сибе Шап.

 

референдум Украјина

 

Референдум о Споразуму о сарадњи Украјине са ЕУ није усмерен против Украјинаца. Његов главни циљ је да се изрази скептицизам према Европској унији, рекао је у интервјуу за украјинске новине Дело члан парламента Холандије Сибе Шап (народна партија за слободу и демократију).

 

«Овај референдум има врло мало везе са Украјином. У Холандији расте број политичара који су скептични и критични према Европској унији и спремни су да гласају против, само да би изразили свој став о ЕУ», рекао је посланик.

 

 

Поред тога, он предвиђа да ће на референдуму учествовати мање од половине становништва, и да већина њих гласати против сарадње.

 

«На референдум ће изаћи левичари али и десничарски популисти. Претпостављам да високо образовани људи неће гласати јер сматрају да је овај референдум глупост», предвиђа Шап.

 

 

Додао је да је друштво у његовој земљи склоно дискриминацији према Украјини. Главни фактори овог односа — корупција у украјинских власти и недостатак информација о Украјини и њеној култури.

 

Подсетимо, шеф организационог одбора референдума, историчар Арјан ван Диксхорн сматра да је референдум у Холандији о сарадњи Украјине и Европске уније није усмерен против Украјине, већ да би Холандија изашла из ЕУ.

 

«Наравно, нама није стало до Украјине, морате да схватите,» — рекао је Диксхорн.

 

«Референдум Негзит (излаз Холандије из састава ЕУ) је за сада немогућ. Зато ми користимо сваку прилику да вршимо притисак на однос између Холандије и ЕУ», објашњава шеф организационог одбора.

 

 

Холандски премијер Марк Руте је у интервјуу за локално издање часописа НУ.нл рекао да Украјина не би требало да се придружи Европској унији. Он објашњава ову позицију чињеницом да Украјина треба да има добре односе и са Европом и Русијом. А тога неће бити уколико Украјина постане чланица ЕУ.

 

 

Тагови: ; ;