Уједињене нације саопштиле су да је пријављено више од 100 нових случајева злостављања које су чинили припадници мировне мисије у Централноафричкој Републици. Генерални секретар Бан Кимун поручио да је «шокиран до сржи» последњим извештајима.

 

348598_original

 

Америчка група «Ејдс-Фри Ворлд» проследила је УН извештај у којем се наводи да су четири девојчице одведене у француски војни камп где су биле везане и приморане на секс са псом.

 

Портпарол УН Стефан Дижарик рекао је да је тим истражитеља који је УН послао у област Кемо интервјуисао 108 наводних жртава сексуалног злостављања, већином малолетница, које се дешавало од 2013. до данас.

 

У извештају УН објављеном раније овог месеца наведено је да су од укупно 69 оптужби за сексуалне злочине мировњака 22 стигле из Централноафричке Републике.

 

Дижарик је рекао да УН не могу да потврде наводе из извештаја групе Ејдс-Фри Ворлд» о злостављању девојчица у које је био умешан командант француских снага 2014. године, али да се тај случај истражује.

 

У том извештају се наводи да је свакој девојчици дато по 5.000 централноафричких франака (око девет долара), а да је једна девојчица касније умрла од непознате болести. Амбасадор Француске при УН Франсоа Делатре изјавио је да су ти наводи «болесни и одвратни» и обећао дисциплински поступак против одговорних ако ти наводи буду потврђени.

 

Генерaлни секретар УН Бан Кимун је рекао да је «шокиран до сржи најновијим тврдњама» и да УН «скрећу пажњу на те презриве, изопачене и веома узнемирујуће наводе«.

 

Бан је додао да деловање УН мора бити усаглашено с деловањем земаља чланица, «које једине имају моћ да дисциплинују своје снаге у вези са последицама«.

 

«То је од суштинске важности за обнављање поверења у мировне мисије, које су од непроцењиве вредности, и још важније за обезбеђивање правде и оздрављење погођених заједница», истакао је Бан.

 

Високи комесар УН за људска права Зеид Рад ел Хусеин назвао је те наводе «грозним» и додао да су све три земље чији су мировњаци оптужени за злостављање, Бурунди, Габон и Француска, обавештене и да њихове владе треба више да учине да зауставе своје војнике у чињењу тих недела.

 

Мировњаци УН у Централноафричкој Републици и Конгу месецима су у жижи јавности због наводног сексуалног злостављања деце.

 

УН имају више од 100.000 мировњака распоређених у 16 мисија широм света.

 

 

RTS

Тагови: ; ; ; ; ;