Преко 127 случајева злочина према Украјинској Православној Цркви Московског патријархата избројали су представници међународне правобранитељске Групе за информисање о злочинима против личности (IGCP).

 

1915315_10204854283268311_800742592895829897_n

 

О томе је саопштио је у среду координатор групе Александар Дјуков на презентцији реферата „Жртва грађанског рата: прогони Украјинске Православне Цркве у току сукоба у Украјини 2014-2015“ у прес-центру МИА „Росија севодња“.

 

«Број чињеница прогона наведених у књизи (реферату – ред.) износи 127. Од тога се 30 односи на ватру која је отворена по храмовима у зони АТО, а остало се односи на догађаје ван зоне борбених дејстава: 36 су случајеви напада у циљу запоседања храмова, има 13 подметања пожара услед верске мржње, 27 киднаповања свештенослужитеља и напада на њих, и једно убиство свештеника. Осим тога, у реферату је забележен 21 случај вршења притиска од стране власти,» — рекао је Дјуков.

 

Како је новинарима прецизно рекао аутор реферата новинар Владислав Маљцев, у књигу су ушли само случејеви угњетавања који имају «амиранобетонске» потврде: фото, аудио и видео материјале, а не само сведочанства очевидаца. Реферат је подељен на шест блокова: запоседања објеката култа на силу, подметање пожара у храмовима, отварање ватре, напади на свештенослужитеље (прогони од стране Службе безбедности Украјине, терор добровољачких батаљона, напади радикала и убиства свештенослужитеља), притисак од стране органа власти (ограничавање права УПЦ, приморавање на промену јурисдикције) и ширење лажних гласина у медијима.

 

По мишљењу правобранилаца у Украјини је у току прави средњовековни «лов на вештице», који се огледа у освајању на силу и подметању пожара у храмове, прогонима свештеника од стране специјалних служби и радикалних групација, преносе РИА Новости.

 

Од 14. до 15. априла 2016. године реферат ће бити поднет на енглеском језику у Бечу на конференцији ОЕБС-а. Дјуков је истакао да је тешко да ће рад сад имати међународни одјек, али је истакао да се вредност материјала састоји у поузданости чињеница, што ће помоћи приликом даљег изучавања грађанског рата у Украјини, и у својој делатности на овај рад ће моћи да се позивају друштвени прегаоци, правобраниоци и представници Цркве.

 

Православље.ру, српска верзија

Тагови: ; ; ;