Европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан желео би трансформацију ЕУ и „еврпску конфедерацију“ која би имала сопствену војску. „У питању је одбрана, али и делотворна спољна граница“, поручује Хан у интервјуу бечком дневнику «„Пресе»“.

 

Хан

 

Хан је оценио да је неопходно да Унија има одбрамбену снагу како би гарантовала безбедност својим грађанима, безбедност да могу живети у слободи.

 

Досадашња ЕУ је, према његовим речима, „конструкција лепог времена“, која је усмерена ка унутра, а при том је превидела начин на који се свет развио споља.

 

 

Хан је нагласио да је ЕУ доспела на прекретницу.

 

«„Морамо себи поставити питање да ли желимо да будемо лабава економска заједница са прикљученом слободом путовања, или једна европска конфедерација са спољном и безбедносном политиком. Ја сам за ово последње. Политичка конструкција за све временске прилике не може бити само мека снага, већ мора да развије и снажне мере. Због тога нећемо моћи да избегнемо заједничку европску одбрамбену и безбедносну структуру», укључујући војску“, уверен је Хан.

 

 

Упитан шта би то значило за земље попут Шведске и Аустрије које су до сада ишле путем неутралности, он је одговорио да ће дискусија о томе морати да буде вођена.

 

«Морамо поново преузети пуну контролу над нашим спољним границама»“, додао је аустријски политичар.

 

У вези са терористичким нападима, Хан је рекао да се и даље не осећа несигурно у Бриселу.

 

„»Видим ту ситуацију више као изазов. То је једна нова претња на коју ми, као Европа, морамо адекватно одговорити»“, закључио је европски комесар.

 

 

РТС

Тагови: ; ; ;