«Митрополит Михаило», врховни поглавар «Црногорске православне цркве,» поручио је у Централном дневнику Фаце ТВ-а да БиХ не може бити држава све док у њеном саставу постоји РС. Не можете стварати државу у држави, то нема нигде у свету. Верујем да ће све бити БиХ, јер то је држава «од Кулина бана и добријех дана», казао је он.

 

miras dedeic

 

«Надам се да ће доћи до компромиса и да ће усијане главе једном схватити да ће то једног дана бити компактна, заједничка држава са својим границама, која ће функционисати много боље него што је била бивша Југославија», истакао је врховни поглавар Црногорске православе цркве.

 

Тврди да водећи политичари у РС-у, попут Милорада Додика, те у Србији, попут Александра Вучића и Томислава Николића, али и сви Срби знају да РС не може одржати.

 

Улазак БиХ у ЕУ и НАТО, сматрам, није могућ све док РС постоји унутар БиХ.

 

Коментаришући ослобађајућу пресуду Војислава Шешеља, митрополит Михајло нагласио је како верује да се ради о договору између Хашког трибунала и Србије, како би ова држава  могла лакше да уђе у ЕУ и НАТО пакт. «Другог разлога нема», додао је он.

 

Говорећи о Радовану Караџићу који је у Хагу осуђен на 40 година затвора, митрополит Михајло је констатовао да треба да одговара пред законом.

 

«Ако је тачно шта људи говоре, а то је историјски и фактички доказано, наравно да треба да одговара пред законом. Шта се догодило да од таквог човека постане овако нешто, сигурно је улога Српске православне цркве, САНУ и Удружења књижевника Србије. То је тролист који је и пре геноцида и грађанског рата у бившој Југославији, у плану имао стварање велике Србије. Та идеја је постојала и у Другом светском рату, а и раније», казао је митрополит Михајло, уз констатацију да СПЦ, САНУ и Србија ни данас нису одустале од те идеје.

 

Истакао је како му није познат разлог због којег српски политичари и велики део српске јавности негирају геноцид у Сребреници, додајући да је «то веома скупо, потребан је огроман новац да се плати за те злочине».

 

Мишљења је да се геноцид у Сребреници треба изучавати у школским уџбеницима, јер је то историја ових простора, али и да би млађе генерације схватиле да се овај злочин десио на простору РС-а, те да такво нешто никада више не понови.

 

Подсетио је и на присуство србијанског премијера Александра Вучића на обележавању 20. годишњице геноцида у Сребреници 11. јула 2015.

 

«Вучић не признаје геноцид у Сребреници, а био је тамо. Никоме ко не признаје геноцид, не бих дозволио да дође и да се поклони. Како није био геноцид, а убијено је седам, осам хиљада људи?! Не признати геноцид, а доћи на место тог злочина је, према мом мишљењу, морални злочин», сматра митрополит Михајло.

 

Сам Вучићев долазак у Сребреницу, прокоментарисао је, није био због саме Сребренице, него да премијер извуче из тога неку позитивну ситуацију за Србију.

 

Упитан је и шта мисли о Вучићу, Николићу и Додику.

 

«Ако Додик може да купи стан у Београду за 700.000 евра, све је речено. Вучић је објективнији од осталих, а Николић је био директор гробља, гробар», одговорио је митрополит Михајло.

 

Говорећи о српском национализму, истакао је како он траје много времена, те да га је тешко у потпуности искоријенити. «Но, искоријениће они сами себе ако овако наставе».

 

Прокоментарисао је и могућу ревизију тужбе БиХ против Србије.

 

«Верујем у позитиван исход. Тако мора бити. Све се мора платити», казао је, између осталог, он.

У разговору за FACE ТV говорио је о исламу и муслиманима.

 

“Бога не можемо делити да је исламски, или православни, или католички, или протестанти. Алах је један, њему се сви молимо. Што имамо оно друго, што се ми разликујемо, то никоме не смета, мени не смета нико…”, изјавио је Дедеић.

 

Подсетимо Црногорска православна црква регистрована је у полицијској станици на Цетињу 1999 године а њен лидер Мираш Дедејић претходно је анатемисан из православља одлуком Васељенског патријарха Вартоломеја.

 

 

НСПМ

Тагови: ; ; ; ;