Шеф руског Министарства одбране Сергеј Шојгу позвао је, током састанка са првим потпредседником Владе Републике Србије и министром спољних послова, српске деминере да учествују у хуманитарној мисији уклањања мина из сиријског града Палмире.

 

Шојгу

 

«Имамо много посла око деминирања споменика културе у Палмири. Позивамо колеге, наше партнере на сарадњу, учествовање у заједничкој акцији која за почетак подразумева чишћење територије око споменика, а после и чишћење самог града», рекао је Шојгу.

 

Према речима министра, ова мисија је од суштинског значаја за обнову града који је због рата напусило скоро 100 хиљада његових становника. Они су спремни да се врате и почну да обнављају своје домове, али «све док се град не очисти од мина, тешко је говорити о повратку становника, избеглица», рекао је Шојгу.

 

Шеф руског Министарства одбране рекао је да Русија и Србија имају много искуства у чишћењу градских објеката. Стручњаци из обе земље су учествовали у деминирању територије Србије након НАТО бомбардовања и грађанског рата у Југославији.

 

 

Тагови: ; ; ; ;