Министарство одбране Азербејџана одлучило је да прекине сва војна дејства у Нагорном Карабаху, изјавио је портпарол те институције Вагиф Даргхали. Али Јерменија и Нагорно Карабах негирају те тврдње.

0_9d8b3_e3f9d2c0_XL

Даргхали је, такође упозорио да ће Азербејџан истог тренутка одговорити уколико Јерменија настави да провоцира.

«Узимајући у обзир позиве међународних организација, Азербејџан прекида сва војна дејства и почеће да обнавља све ослобођене територије», рекао је он.

 

Огласио се и председник Азербејџана Илхам Алијев који је изјавио да Баку не жели рат већ се залаже за проналазак мирног решења у Нагорном-Карабаху.

 

«Придржавамо се конструктивног приступа у овом проблему. У више наврата сам говорио да Азербејџан не жели рат, већ да захтева заштиту сопствених права», рекао је он.

 

Из Министарства одбране Јерменије, са друге стране, те тврдње су одбацили као неистините.

 

«Изјаве из Азербејџана су информативна замка – то не значи да та земља прекида оружана дејства», саопштио је портпарол Министарства одбране Јерменије Арцрун Ованисјан.

 

Министарство одбране Нагорно Карабаха прокоментарисало је саопштење званичног Бакуа је Азербејџан прекинуо сва војна дејства у овом подручју. Министарство саопштава да се Азербејџан не држи својих речи него да настављају са нападима на снаге НГК-а дуж линије фронта.

 

«Без обзира на саопштење они настављају са нападима на наше снаге на линији фронта»- цитира РИА Новости саопштење Министарства одбране НГК-а.

 

Министарство одбране Нагорно Карабаха је такође саопштило да је њихова војска повратила веома важна узвишења у Мартакертском рејону и том приликом уништила два непријатељска тенка и једно оклопно возило.

 

Ситуација у Нагорно Карабаху одвија се по једној од најдраматичнијих метода. Војска Азербејџана наступила је у ноћи 2 априла на више праваца а војне јединице Јерменије одговориле су на напад.

Током напада у Вашингтону су се срели председник Азербејџана Иљхам Асајев и делегација власти САД на челу са потпредседником Бајденом. На састанку је учествовао и државни секретар САД Џон Кери.

 

Нагорно Карабах је регија која је претежно насељена етничким Јерменима која је 1991 године прогласила независност од Азербејџана. Азербејџан је покушао да насилним путем поврати контролу над овом територијом али је доживео неуспех. 1994 године је уз посредовање Русије потписано примирје између Азербејџана и Нагорно Карабаха али је на линији разграничења ситуација сво време нестабилна.

 

Спутњик / Њуз Фронт

 

 

Тагови: ; ; ;