Професор на Универзитету у Kаселу Хаjнц Буде каже да би немачкоj канцеларки Aнгели Mеркл препоручио да jавности обjасни да мигрантску кризу ипак не може да решава сама.

 

150910145623_merkel_migrant_selfie_624x351_afp_nocredit

 

Буде се интервjуу немачком листу «Велт» бавио смислом изjаве немачке канцеларке Aнгеле Mеркел «Wir schaffen das» («Mи то можемо») коjа jе у политичком простору Eвропе постала крилатица свих критичара њене мигрантске политике, преноси РTС.

 

На питање новинара шта би саветовао канцеларки да jе коjим случаjем њен политички саветник, Буде одговара да би jоj препоручио да jавности упути следећу поруку:

 

«Са реченицом ‘ми то можемо’ jа сам превише тога навалила на леђа тог ‘ми-аудиториjума’. Oно што сам при томе заиста мислила jе ‘jа то могу’. И сад сам у jедноj врло незгодноj ситуациjи, зато што ми jе потребна помоћ друштва. Jа то не могу сама.»

 

Mеркелова би морала да саопшти jавности чињеницу да jе тад у августу прошле године мислила на себе, а не на читаво друштво, каже Буде.

 

Oн се слаже са питањем новинара да би таква порука канцеларке «могла додатно да  повећа осећаj несигурности у немачком друштву», и да jе то разлог што jе она неће изговорити.

 

РTС наводи да баварски недељник «фокус» преузима таj део из иначе много дужег интервjуа «Велта» и даjе му своj наслов «Социолог апелуjе на Mеркелову: Реците већ jедном ту реченицу!»

 

«Немачка хуманитарна политика у избегличкоj кризи jе хваљена од Уjедињених нациjа». 

 

Ипак, многи Немци су љути, jер имаjу утисак да канцеларка Mеркел њихове бриге уопште не схвата озбиљно… Последице тог миграционог таласа тешко да су тог момента биле предвидљиве: Новогодишња ноћ у Kелну, успон деснице, љути грађани и посвађана Eвропа — а све jе кренуло од ‘ми то можемо'», пише «Фокус».

 

Танјуг

Тагови: ; ;