У аустријском граду Маутхаузену данас је положен камен темељац на војничком гробљу за изградњу спомен капеле посвећене Србима, који су страдали у овом логору у Првом светском рату.

 

 

logor

Протојереј-ставрофор Драган Мићић, парохијски свештеник у граду Линцу је том приликом, између осталог, истакао: „Срећан сам што је нашој генерацији припала част да градњом  спомен капеле продужимо сећање на недужно страдале Србе 1914. године“.

 

logor 2

Српска заједница у Аустрији закупила је земљиште од Аустрије на 99 година и то средствима Републике Српске, пренео је сајт РТРС.

 

logor 3

Капела ће бити изграђена под покровитељством председника Републике Српске Милорада Додика.

 

Маутхаузен је познат као највећи концентрациони логор Трећег рајха на подручју Остмарка, како се под нацистима звала Аустрија.

 

logor 4

Улога Маутхаузена у индустрији дрžавне смрти постављена је, међутим, четврт века раније, у јесен 1914, паралелно са првим операцијама аустроугарске војске на Балкану и у Галицији, када је та мала опšтина одређена за локацију заробљеничког логора, јавио је РТС.

 

На Војницком спомен-гробљу Маутхаузен данас лежžи близу 11.000 žжртава Првог и око 5.000 Другог светског рата.

 

И док о нацистичким жžртвама Маутхаузена постоји солидна база података, становници ранијег логора су често непознати.

 

Због тога је и теšко одговорити колико је Срба међу 11.000 у заробљениšтву умрлих и на околним пољима испод безимених камених крстова покопаних заточеника.

 

 

ОСЛОБОЂЕЊЕ

 

Тагови: