У Холандији без посебног ентузијазма очекују резултат референдума о асоцијацији Украјине са ЕУ, сматра аналитичар центра Карнеги-Европа и директор блога Стратеџик Европа Џуди Џемси.

 

ukr

 

На референдуму који ће бити одржан 6 априла изјашњаваће се о могућности придруживања  Украјине Европској Унији. Резултати референдума су по својој природи саветодавни, а нису обавезујући. Споразум о сарадњи Украјине и Европске уније, потписан у јуну 2014. године, већ су ратификовали парламенти  28 земаља чланица ЕУ.

 

«Ако се не промени мишљење већине која је у овом моменту спремна да одговори са «не» референдум ће довести до великих проблема»- рекао је Демпси.

 

При оваквом сценарију појављују се тешкоће за холандску власт која ће морати да реагује на гласање. У ЕУ није могуће ратификовати споразум без сагласности свих чланица.

 

Референдум у Холандији представља идеалну прилику за европске лидере да изађ уиз сенке и поставе питање о важности гласања за безбедност и стабилност континента. Међутим, већина политичара, осим предсједника Европске комисије Жан-Клод Јункера, остају неутрални.

 

Холандски премијер Марк Руте избегао  је директан агитацију «за»  потписивање споразума са Украјином. «Он страхује да ће бити прмало оних који ће гласати «за».  У пролеће 2017. су избори, где његова странка. (Десничарска либерална Народна странка за слободу и демократију — ур.) иде заједно са екстремно десничарска Слободарска партија Герта Вилдерса» — сматра Рем Кортевег из Европског центра за реформе.

 

Различити су погледи и унутар странке, коју предводи Руте ако је премијер  превише проевропски, много гласова иде  евроскептицима, али ако је превише критичан према споразуму ЕУ-Украјина  компликује односе Холандије са остатком Европе, каже аналитичар Карнеги Европе.

 

 

РИА НОВОСТИ

 

 

Тагови: ;