Референдум који ће омогућити председнику Јужне Осетије да се обрати руководству Русије са иницијативом за улазак републике у састав Русије треба да буде одржан у наредним месецима, саопштио је јужноосетијски лидер Леонид Тибилов.

 

osetija

Прошле недеље председник Јужне Осетије Леонид Тибилов посетио је Москву. Он се састао са председником Русије Владимиром Путином, где су разговарали о осигурању безбедности у Закавказју.

 

Према речима шефа Јужне Осетије, он је са Путином разговарао и о референдуму који треба „правно осмислити“. За његову реализацију потребно је направити измене Устава, навео је Тибилов на прес-конференцији.

 

Он је објаснио да промена члана 10 Устава треба да дâ право „обраћања председнику Руске Федерације са предлогом о стварању јединственог савезног органа којем ћемо предати своје надлежности“.

 

„На овај начин ослобађамо Русију од политичког ризика који би могао настати директним уласком“, навео је Тибилов.

 

Он је нагласио да ће референдум бити одржан ускоро, „не кроз годину, две, кроз пола године, већ раније“.

 

Јужна Осетија, као и Абхазија, прогласиле су своју независност у августу 2008. године, након оружане агресије Грузије. Русија је 26. августа 2008. године признала суверенитет бивших аутономних области.

 

СПУТНИК

Тагови: