Мигранти у Грчкој покушавају свим средствима да се избегну слање у Турску о чему је било речи овде. Почели су масовно да се пријављују за азил у нади да ће разматрање папира трајати најмање шест месеци. Само у кампу на острву Лезбос је захтев за азил поднело више од 2 000 људи, јавља ТАСС позивајући се на грчке новине Proto Tema.

Сада само на острву Лезбос има 2890 миграната, на Хиосу 1766, а на Самосу 470.

524305_italija-imigranti2-rojters_f

У међувремену, у раним јутарњим сатима 4 априла је послат први трајект са острва Лезбос за Турску. На броду је било 135 људи у пратњи грчке полиције. Трајект са мигрантима је стигао у једну од најближих турских лука.

Повратак миграната је почео у складу са споразумом између ЕУ и Турске који је закључен 18 марта. Шема повратка подразумева да ће ЕУ вратити Турској оне људе који су илегално стигли из Турске. Анкара ће, заузврат, вратити у Европу регистроване сиријске мигранте. Размена ће се обавити «један на један». Поред тога, Турска ће наредних година добити 6 милијарди евра за бригу о мигрантима на својој територији. Брисел је такође обећао да ће учинити све напоре да олакша визни режим за турске држављане.

Са почетком лепог времена је омогућен и јужни пут мигрантима из Либије ка Италији. Власти ЕУ до сада нису успеле да предузму ефикасне мере против њих, јер у Либији још увек не постоји централна власт и нема никога са ким је могуће преговарати.

Ката

Тагови: ; ; ; ;