Порошенка се помиње као оснивач компаније на Британским девичанским острвима у време када је постао Председник и током најжешћих сукоба са Русијом.

Двадесеторо људи у Украјини, међу којима су и Председник Петар Порошенко, бивши Премијер Павло Лазаренко и власник кијевске поште и милионер пакистанског порекла Мохамад Захор, помињу се у Панама пејперсима као умешани у стварање и пословање офшор холдинг компанија које су оштетиле ту земљу за најмање 11,6 милијарди долара годишњих прихода.

Dolar_Pixabay

Порошенка се помиње као оснивач компаније у време када је постао Председник и у време најжешћих сукоба са Русијом, пише Недељник.

Његови финасијски саветници кажу да је то урађено да би Росен, компанија чији је власник и коју је обећао да ће продати током председничких избора, постао атрактивнији потенцијалним интернационалним купцима, али су избегли да помену да то истовремено значи да ће Порошенко уштедети милионе долара од пореза .

Испоставило се да је Порошенко био сконцентрисан више на увећавање свог богатства него на вођење државе, прекршивши закон најмање два пута и то дајући лажне информације и утајивши порез. Иронично је да је ова информација стигла у време када се украјинска Влада активно бори против офшор компанија које су коштале Украјину око 11 милијарди долара годишњих прихода.

Порошенко је, иначе, украјински милијардер и краљ чоколаде чије корпоративно богатство обухвата бродоградилиште, ТВ канал и највећу компанију слаткиша у земљи. Иако је обећао да ће се супротставити олигарсима и спречити неприкладан утицај приватних интереса на државу по доласку на власт, он то није урадио. Напротив.
У августу 2014 је постао једини акционар офшор компаније под називом Prime asset partners, основане 21 августа 2014, са седиштем на Британским девичанским острвима, само три месеца након што је обећао да ће искоренити корупцију у својој земљи.

Кипарска адвокатска канцеларија је заступала нову «холдинг компанију кипарских и украјинских фирми Росен групе, једне од највећих европских произвођача украинских кондиторских производа».

Током председничке кампање 2015, Порошенко је обећао да ће продати своју компанију, али је на крају одлучено да се створи независтан борд који ће управљати компанијом до њене продаје. Он је у јануару изјавио да је све своје акције у Росену ставио на поверење менаџерима из «угледних светских банака који ће поседовати, контролисати и водити ту имовину».

Нова прича са оснивањем офшор компаније је испливала на површину када се испоставило да постоје «проблеми» у продаји корпорације због нестабилног окружења. То је био наводни разлог због чега су на офшор компанију пребачена сва његова средства, да би она, наводно, лакше продала председникову компанију и побољшала активности Росен групе. Он се вадио на чињеницу да је такво пословање пракса свих украјинских структура. Према подацима организација које су испитивале ове трансфере, Украјина је између 2004 и 2013 године губила просечно око 11,6 милијарди годишње због недозвољених финасијских токова. Године 2013 овај износ чинио је скоро четвртину буџета земље.

Ката

Тагови: ; ;