Током Хладног рата, Русија и САД су биле незаустављиве у намери да открију тајне друге стране и биле су спремне да ураде све да би оствариле циљ. За време Хладног рата било је пуно шпијунаже и интрига и то доба је створило неке од најпознатијих шпијуна у историји, пише Блиц.

Counterterrorism Woes
Counterterrorism Woes

Филип Аги

Радио је за ЦИА нешто више од 10 година и касније је написао књигу о свом искуству. Међутим, након што је пензионисан, окренуо се против ЦИА и почео да открива агенте који су били на тајном задатку у иностранству. Тај његов чин је подстакао Конгрес да усвоји Закон о обавештајним идентитетима из 1982, чиме је откривање идентитета тајних агената који више нису у служби постало и званично нелегално. Аги је умро 2008 године, али је пред смрт оптужен за преношење информација КГБ 1973 године. Негирао је да је икада радио за КГБ, а истина о томе ће заувек остати мистерија.

Реј Мавби

Био модел пристојног и примерног британског држављанина док није откривено да је шпијун. Мавби је радио као електричар од 1955 до 1983 године у Доњем дому. Хвалио се тиме да мрзи комунизам и био је против легализације хомосексуалности али, скоро 20 година након његове смрти, новинар BBC открива његову тајну.

Мавби је био кртица за Чехословачку и имао је шифровано име Лавал. Репортер је нашао стотине страница докумената који откривају шта је Мавби радио. Према документима, Реју је пришао агент 1960 године на коктелу и убрзо након тога је Мавби почео да му преноси политичке гласине и да му предаје нацрте владине зграде.

Клаус Фукс

Пре него што Клаус Фукс постао шпијун, био је Немац који је побегао у Велику Британију током Хитлеровог успона на власти 1930. Фукс је убрзо постао држављанин и припремао је докторат из физике. Своју диплому је добро употребио и радио је у британском програму за развој атомске бомбе, пре него што је отишао у САД да ради на пројекту Менхетн. Фукса је учешће у развоју нуклеарног оружја начинило ому свом академском кругу, али се 1950 нашао на удару због издајничког договора са Совјетима.

Фукс је крив за предају тајних нуклеарних информација Совјетском Савезу и све је признао чим је ухапшен. Фукс је тврдио да је био лојалан Совјетима а касније је повезан и са Росенберговим шпијунским кругом. Ухапшен је заједно са Розенбергом и провео је девет година у затвору пре повратка у Немачку где је касније радио као професор.

Кембриџових Пет

Кембриџова Петорка је добила име по времену и месту запошљавања у шпијунски круг Совјетског Савеза. Њих петорица, Доналд Меклеан, Гај Бурџес, Ким Филби, Ентони Блант и Џон Карнкрос су били студенти на Универзитету у Кембриџу током 1930их.

Убрзо након дипломирања су стављени на високе обавештајне позиције у британском Парламенту. Већина је одражавала конзервативне и стриктне антикомунистичке ставове док су служили у Парламенту, али су у исто време преносили осетљиве информације Совјетима. Двоструки агенти нису то радили зарад новца већ су снажно веровали у совјетску идеологију. Иако су Кембриџових Пет преносили веома важне информације, њихове совјетске колеге их нису баш волеле, јер су их сматрали пијаницама које су биле «стално под утицајем алкохола» и «не баш добри у чувању тајни».

Олдрич Ејмс

Рад за ЦИА је била породична ствар за Ејмса, с обзиром да је његов отац био аналитичар ЦИА. Ејмс је радио за ЦИА година и један од његових главних циљева је био да претвори Совјете у ЦИА шпијуне. Иако је радио за ЦИА дуже време, његова репутација није било најбоља. Сви су знали да има проблем са алкохолом и често је добијао лоше критике, али је ипак унапређен у шефа контраобавештајне службе у Совјетском дивизији.

Ејмса је убијао његов алкохолизам, али му је на крају дошао главе развод. Запао је у страшну финансијску кризу и у очајнички је желео да заради новац, па је тако нудио поверљиве информације за велике паре. Скоро 10 година је узимао новац од Совјета. Он је остављао КГБ поверљива документа на тајним локацијама. Ухапшен је 1994 године, након што је ФБИ пронашао доказе у његовом компјутеру.

Адолф Толкачев

Многи шпијуни на овој листи су западњаци који су се «пребацили» на совјетску страну, али је Адолф одличан пример Совјета који није подржавао комунистички поредак. Толкачев је имао личне мотиве за обављање своје шпијунаже. 1930 године му је руска Влада убила ташту, а таст му је био затворен за време Стаљинових чистки. На крају је Толкачев погубљен због шпијунаже, али је његов рад за америчку Владу био кључан за време Хладног рата.

Толкачев је почео као инжењер електронике. 1977 је почео да тражи састанаке са америчким дипломатама. ЦИА је игнорисала његове покушаје зближавања јер су претпоставили да је у питању нека КГБ замка, али је на крају стекао поверење и изградио свој шпијунски пут.

Толкачев је помогао Американцима да упознају КГБ планове. Осим тога, пренео је Американцима информације о новом совјетском оружју и уштедео им велики новац.

Ката

Тагови: ;