Провокације у Карабаху усмерене су на то да увуку Русију у сукоб и да је посвађају с Азербејџаном, изјавио је у недељу Председник Сверуског азербејџанског конгреса Мамед Алијев.

nagorno-karabah_0

„Руководство Азербејџана је донело мудру одлуку да једнострано обустави сва борбена дејства. Азербејџанска дијаспора Русије високо цени допринос Председника Русије Владимира Путина мирном решавању карабашког сукоба“, навео је Алијев, јавља rs.sputniknews.com, а преноси Правда.

Према његовим речима, ни једна сила неће успети да поквари односе стратешког партнерства и сарадње Русије и Азербејџана, као ни пријатељске односе руског и азербејџанског народа.

Јерменија и Азербејџан су 2 априла саопштили да се заоштрава ситуација у Нагорно-Карабаху, оптужујући се међусобно за провоцирање сукоба.

Сукоб Јерменије и Азербејџана због Нагорно-Карабаха почео је у фебруару 1988 године, када је Нагорнокарабашка аутономна област саопштила да иступа из Азербејџанске ССР.

У септембру 1991 у Степанакерту је објављено формирање Нагорноакарабашке Републике. Азербејџан је током војног сукоба који је уследио изгубио контролу над Нагорно-Карабахом.

Од 1992 године воде се преговори о мирном решавању сукоба у оквиру Минске групе ОЕБС.

Азербејџан инсистира на очувању своје територијалне целовитости, Јерменија штити интересе непризнате републике, пошто Нагорнокарабашка Република не учествује у преговорима.

Ката

Тагови: ; ;