Споразум о стабилизацији и придруживању са Украјином изазива забринутост код многих грађана Европе. Међутим Холандија је добила могућност да се изјасни о овом сумњивом зближавању, заједно са целим зближавањем.

 

HOLAN

Холандски референдум о придруживању  Украјине са ЕУ прети озбиљним последицама  европској политици Могуће је да ће у блиској будућности све више и више европских земаља  почети да  се «буне» против одлуке Брисела, пише Deutschlandfunk.

 

Зближавање са Кијевом доводи до многих озбиљних и за европску политику болних проблема. Грађане европских земаља забрињава могући улазак у Украјине у ЕУ јер сматрају да би то довело до повећања јефтине радне снаге и пореза. Овакав развој догађаја представља кошмар за европске грађане, напомоње издање.

 

Овакви страхови посебно су распрострањени у земљама које нису одушевљене политиком ЕУ. Разочарани бриселском мигрантском политиком и свеопштом ситуацијом у Европи многи се окрећу евроскептицима и траже начин за излазак из ЕУ. И предстојећи референдум у Холандији даје овакву могућност иако се он у овом моменту односи на само једно питање, наводи аутор издања.

 

Организатори прикупљања потписа за организовање референдума против придруживања Украјине ЕУ не крију да на дужи рок стреме ка изласку Холандије из ЕУ.

 

«Наш дугорочни циљ је референдум на коме ће Холанђани моћи, исто као и Британци да се изјасне о могућности изласка из ЕУ»- рекао је  историчар Аријан ван Диксхорн, један од организатора референдума.

 

Иако је резултат референдума  веома непредвидив, чињеница његовог организовања указује на то да незадовољство са политиком Брисела расте и све више  људи су спремни да говоре против његових одлука  закључује овај лист.

 

РИА НОВОСТИ

 

 

Тагови: ; ;