Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић разговарао је у Минску са начелником Генералштаба Оружаних снага Републике Белорусије генерал-мајором Олегом Алексејевичем Белоконевим, саопштило је Министарство одбране.

 

SRB BY

 

Генерали Диковић и Белоконев разговарали су о актуелној политичко-безбедносној ситуацији у Европи и свету, досадашњој и предстојећој билатералној војној сарадњи Србије и Белорусије и начинима да се та сарадња унапреди.

 

Начелник Генералштаба Војске Србије нагласио је да је најзначајнија активност коју у току ове године треба заједно да реализују војске Србије и Белорусије вежба ‘Словенско братство’, у којој учествују и Оружане снаге Руске Федерације.

 

Генерал Диковић понудио је белоруском колеги да се припадници Оружаних снага Белорусије усавршавају у Центру АБХО, Центру за мировне операције, Центру за обуку логистике и бази Југ.

 

Такође, генерал Диковић је захвалио домаћину на помоћи коју је Белорусија пружила Србији приликом великих поплава 2014. године, када је Белорусија у Србију упутила два хеликоптера Ми-8, два спасилачка тима и два чамца за спасавање.

 

Српска и белоруска делегација размениле су мишљења о наставку и унапређењу војно-техничке и војно-економске сарадње, посебно у погледу одржавања средстава наоружања.

 

Диковић се у главном граду Белорусије састао и са белоруском министром одбране генерал-потпуковником Андрејом Алексејевичем Равковим. Делегација Војске положила је венац на споменик-обелиск посвећен жртвама Великог отаџбинског рата, на Тргу Победе у Минску.

 

 

ПРАВДА

Тагови: