Руски Центар за помирење зараћених страна је испоручио прву пошиљку хуманитарне помоћи у област сиријске провинције Алеп, која је недавно ослобођена од терориста «исламске државе.» Пре рата је главни извор прихода за локално становништво била пољопривреда, али су због џихадиста многи напустили село. Сада се сиријски сељаци полако враћају у своје домове уништене ратом, јавља дописник РТ Хасан-Наср.

Путеви до Алепа су још увек пуни изненађења. Седмочлана група РТ је због тога одлучила да до града стигне на безбедан начин — хеликоптером «Ми-8» на висини од 4500 метара.

«Трасу смо стално мењали да, на путу до позиције терориста, хеликоптер не би био доступан противваздушној одбрани. Због тога смо и летели на тој висини», рекао је пилот хеликоптера.

Координациони центар за помирење сукобљених страна се налази у руској ваздухопловној бази Хмејмим. Он је организовао испоруку прве пошиљке хуманитарне помоћи за провинцију Алеп. Након ослобођења покрајине од «исламске државе», ситуација тамо је знатно сигурнија.

«Данас смо овде доставили прву помоћ. Надамо се да ће помоћи људима који се враћају у своје домове. Овде се вратило око 700 породица. Постепено, људи се враћају нормалном животу», рекао је представник Координационог центра за помирење зараћених страна Јуриј Володченко.

Војни аеродром Кувејрис, који је био под опсадом више од три године, се налази на неколико километара од села Ал-Блат. Терористи «исламске државе» су га недавно напустили, а руска хуманитарна помоћ је донета овде први пут.

Патња људи, који су се управо вратили у своје домове, ће ускоро да се заврши. Данас је највећи проблем уклањање мина заосталих иза терориста «исламске државе.»

«Ја сам једини минер на читавом подручју. Потребно нам је више стручњака. Постоји много мина. Неутралисао сам на стотине њих, али је то само један мали део», рекао је представник Одељења инжењерских трупа Камал Мухамед Али.

Многи Сиријци верују да је спољни притисак је један од главних препрека за спровођење националног примирја.

«Да није било притисака из Турске и заливских земаља, не би ни један Сиријац морао бити наоружан», рекао је један од мештана.

Чини се да су у многим местима терористи «исламске државе» направили радионице за производњу оружја и експлозивних направа и на тај начин су се припремали за проширење контролисане територије.

Ката

Тагови: ; ;