«Русија је властима у Подгорици својевремено нудила десет милијарди евра како би инсталирала војне базе на црногорском приморју», изјавио је Црногорски амбасадор у Италији Антун Сбутега на округлом столу «Црна Гора према НАТО» одржаном на римском Институту за међународне послове 17 Фебруара, а преносе Вечерње новости.

557f4567-1db4-48ed-b848-0aeeb0765237-sbutegaglavna-preview

Иако је од тада прошло више од месец дана, тек у понедељак је «пукла» вест о дипломатском скандалу који је обележио тај догађај! За Сбутегин «подухват» не би се ни чуло да се ових дана није на друштвеним мрежама појавио аудио-снимак који «забавља» јавност Црне Горе и региона.

Министарство спољних послова огласило се саопштењем о одржавању «округлог стола», не помињући инцидент! На филму се види реакција службеника руске амбасаде, који је устврдио да амбасада не поседује такве информације и да ће «ове тврдње бити занимљиве Кремљу», што је прилично збунило црногорског амбасадора, јер се није надао присуству руског представника.

Прича о «руским базама» појавила се пре три године, када се спекулисало да би барска лука и древни Котор могли бити неке од њих. Тада су из Министарства одбране Црне Горе реаговали и саопштили да ни Русија, а ни НАТО нису тражили отварање војних база у Црној Гори.

Реаговао је и руски амбасадор у Црној Гори Андреј Нестеренко, изјављујући да је Москва била заинтересована за разговар са челним људима црногорске војске о могућности да руски ратни бродови пристају у луке Бар и Котор. Он је појаснио да није било у питању никакво инсталирање руске војне базе, већ једино да бродови пристају у луке из хуманитарних разлога.

Ката

Тагови: ; ;