Албанац који се борио на страни Исламске државе, Алмир Даци, убијен је у Сирији, саопштила је данас његова породица, а пренели локални медији.

 

Алмир Даци (34), који се борио под именом Абу Бакр ел Албани, појавио се у јуну прошле године с још неколико џихадиста пореклом с Балкана на пропагандном видео снимку Исламске државе под насловом „Част је у џихаду”.

 

Даци је на снимку заједно са џихадистима из Албаније, БиХ и Санџака позвао на свети рат на Балкану. Некадашњи имам из Поградеца, града који се налази 135 километара југоисточно од Тиране, активно је учествовао у врбовању младих Албанаца за одлазак у Сирију, у коју је и сам отишао 2013. године, пренели су албански медији.

 

Његов брат Генци Даци је изјавио да је његов брат погинуо у Сирији, јавља албанска приватна тв станица Њуз 24.

 

Генци Даци је рекао да му је то телефоном јавила супруга његовог брата.

 

Албанска полиција је саопштила да не могу да потврде да је Даци мртав.

 

Алмир Даци (32) је бивши имам из села Лешнице, 120 километара источно од Тиране, а Албанију је напустио 2013. године. Са собом је, како наводи АП, повео и жену и двоје деце.
Верује се да се на десетине Албанаца прикључило терористичким групама у Сирији и Ираку.

 

Суд у Албанији почео је крајем јануара ове године против Дација поступак у одсуству за тероризам. Заједно с њим, још девет особа, међу којима су и двојица имама, оптужено је за врбовање Албанаца за џихад и финансирање добровољних одлазака у Сирију. Та група оптужена је за слање 70 бораца у Сирију, навели су извори блиски истрази. За учешће у џихаду у Сирији запрећена је казна од 15 година затвора, која је недавно уведена у Албанији.

 

Према незваничним информацијама, пострадао је у борби са курдским борцима.

СРБИН ИНФО

Тагови: ;