Турски председник Реџеп Тајип Ердоган оптужио је данас Русију за мешање у сукоб између Азербејџана и Јерменије у области Нагорно-Карабах.

 

erdogan-2

 

Реагујући на изјаву шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова да се Турска директно меша у сукоб у Нагорно-Карабаху, Ердоган је казао да је Русија та која се умешала у сукоб јер је стала на страну Јерменије.

 

«Азербејџан предузима конкретне кораке у циљу окончања сукоба, и надам се да ће Јерменија убудуће следити његов пример», рекао је Ердоган у обраћању локалним посланицима у Анкари.

 

Током сукоба Ердоган је рекао да Турска од самог почетка конфликта у Нагорно Карабаху подржава Азербејџан. И турски премијер Ахмет Давутоглу је упозорио да ће његова земља до краја бити на страни Азербејџана.

 

Оружаним снагама Азербејџана помажу турски инструктори и плаћеници у сукобима на линији разграничења у Нагорно Карабаху, писали су јерменски медији. Информација је потврђена и са терена.

 

У ноћи на 2. април Азербејџан покушао да пробије линије фронта а јерменске снаге су жестоко одговориле и одбиле напад. Јерменија и Азербејџан постигли су договор о прекиду ватре на линији Нагорно-Кабарах који је ступио на снагу у подне по локалном времену 5. априла.

 

Турска нема дипломатске односе са Јерменијом због различитог тумачења масовног покоља Јермена у Отоманском царству 1915. године, који Јерменија сматра геноцидом, што Турска не признаје.

 

Односи између Анкаре и Москве захладнели су од новембра прошле године, када је Турска оборила руски авион изнад Сирије.

 

 

Тагови: ; ; ;