Московска полиција ће полицији Републике Српске помоћи у обуци специјалаца, договор је шефова Министарства унутрашњих послова РС и Управе полиције Москве са састанка у Бањалуци.

Наставак сарадње руске и полиције РС не искључује могућност да би Русија и у РС могла успоставити Центар за ванредне ситуације и брзе интервенције попут оног у Србији, оцењује аналитичар из Бањалуке Срђан Шушница.

specnaz-620x350

Министар унутрашњих послова РС Драган Лукач је, након састанка са руским колегама, изјавио да је ово само наставак прошлогодишњих разговора, када је потписан протокол о сарадњи у Москви.

«Разговарали смо о темама које смо договарали у Москви, а то су сарадња у областима борбе против тероризма, трговине оружјем, дрогом, али и сарадња по питању сајбер криминала и обуке наших људи по разним сегментима, од специјалне полиције до форензике. Све су то ствари којима се бавимо и ми а и московска полиција», казао је Лукач.

Лукач је рекао и како је договарана «обука специјалаца РС у некој од специјалних јединица Русије».

«Разговарали смо и о могућностима доласка њихових инструктора у нашу специјалну јединицу ради обуке. Ту се ради о обуци коју до сада нисмо имали прилика да прођемо. Наше специјалне јединице до сада су имале прилике да се обучавају и са Американцима, Енглезима, Французима и још неким другим европским земљама, али до сада нисмо видели на који начин то раде Руси, а имају велики рејтинг у свету», објаснио је министар Лукач, а преноси Правда.

У фебруару ове године је Министар Лукач најавио могућност набавке оружја из Русије, али се о овоме у уторак није разговарало.

«Тренутно имамо пројекте које смо започели прошле године за специјалну јединицу и јединицу за подршку. Они су у фази провођења и до краја године ће бити завршени. То оружје није из Руске Федерације већ из европских земаља, Швајцарске, Белгије и Енглеске. Видећемо када комплетирамо ово за што смо већ обзебедили средстава да ли нам је нешто потребно, што се тиче руског наоружања», изјавио је Лукач.

Заменик начелника Управе полиције Москве Олег Анатољевич Баранов је нагласио да је размена мишљења са колегама увек позитивно искуство.

«Надамо се да ће се наша сарадња развијати и бити корисна за наше земље», истакао је Баранов.

Након неких других веза попут привредних и финансијских које је власт Милорада Додика имала са Русијом, сада се ова сарадња сели и у институционални оквир.

«Овај потез оживљавања споразума РС и Русије долази само неколико недеља након што је Србија потписала споразум са НАТО, која је тим чини врло блиском сарадницом овог војног савеза. Ово се такође поклапа и са захтевом Владимира Путина и Владе Русије да се исти такав споразум обезбеди центру у Нишу. Мислим да Путин овим добија једну партију на том политичком дипломатском плану. Његова порука је јасна – ако ви нама нећете дати споразум за центар у Нишу ми нећемо правити гужву, већ ћемо сачекати да прођу избори у Србији и направићемо једну бољу сарадњу са Републиком Српском и њиховом полицијом. Тако да не треба искључити и могућност да се направи центар за ванредне ситуације и брзе интервенције негде овде у Бањалуци или на простору општине Лакташи», сматра Шушница.

Ката

Тагови: ; ;