Избори се одржавају данас. Све до јуче су сви показатељи прогнозирали победу противника споразума. Званични резултати ће бити објављени следеће недеље, према ТСН.

Холандија је организовала 8000 бирачких места, која ће бити отворена од 7:30 до 21:00 часова. Неопходно је да најмање 30% Холанђана гласа да би референудум био важећи.

referendum-holandija--700x465

Социолози предвиђају излазност од око 40%. Тренутно расположење у земљи не иде у прилог Украјини. Негативном мишљењу је допринео и скандал са офшор компанијом Председника Петра Порошенка.

Уз то, чини се да су противници споразума мотивисани, док су потенцијалне присталице — равнодушне, па је питање да ли ће сви доћи да гласају на време.

Превазилажење ове пасивности је покушано кроз кампању «Хајде, Холандија!». Видео клип са украјинским младим талентима, који рецитују и певају песме на холандском, је прикупио 2,5 милиона прегледа. А талентована деца су провела неколико дана у Холандији да би показала да је реч о њиховој европској будућности.

Такође, студенти из Кијева су посетили амбасаду Холандије у Кијеву да би сведочили о европском избору украјинске омладине.

Ката

Тагови: ;