«Недостатак напретка у нуклеарном разоружању је резултат деструктивне и чак отворено непријатељске политике Вашингтона према Русији», изјавила је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

 

Maria-Zakharova-1-620x350

 

«Основни руски став добро је познат америчким партнерима, који су, узгред, врло селективни у свом приступу питањима контроле наоружања», рекла је она, а преноси Бета.

 

Захарова је оценила да САД блокирају закључивање међународнг уговора који би спречио слање оружја у свемир, да до данас нису ратификовали Уговор о свеобухватној забрани нуклеарних проба и да спроводе нуклеарне мисије са неким земљама чланицама НАТО које немају нуклеарно оружје чиме се крши Уговора о неширењу нуклеарног оружја.

 

Он је такође рекла да Русија никад није избегавала дијалог о стратешкој стабилности и контроли наоружања и када је Барак Обама требало да посети Москву 2013 године припреман је заједнички документ о даљој сарадњи две земље у тој области. Вашингтон је, међутим, отказао ту посету.

 

 

Захарова је истакла и да су САД користиле догађаје у Украјини и на Криму као изговор да замрзну све канале сарадње са Русијом, ограничиле активности заједничке председничке комисије и прекинуле билатералне војне контакте.

 

«Односи наше две земље су претрпели нагло погоршање као резултат намерних деструктивних акција САД, за које је изговор била руска агресија. То све је праћено све јачом антируски реториком, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова, пише Блиц.

 

Русија, према њеним речима, остаје спремна да води конкретне разговоре о стратешким питањима, иако клима за такав дијалог није најповољнија.

 

«Разговори у пуном смислу биће могући само ако се Вашингнтон руководи основним принципима једнакости, узајамног поштовања интереса, и свести да је неопходно избегавати наношење штете безбедности других држава. Ми за сада нисмо видели такво понашање», рекла је Марија Захарова.

 

Ката

Тагови: ; ;