«Исламска држава» у Сирији и Ираку годишње заради између 150 и 200 милиона долара од илегалне трговине уметнина, антиквитета и археолошког блага, навео је стални представник Русије у УН Виталиј Чуркин у писму упућеном Савету безбедности.

3a1f74b71263fe8c534949c021b9e198

«Око 100 000 објеката културе светског значаја, укључујући и 4500 археолошких налазишта од којих је девет на листи светске баштине су под контролом «Исламске државе» у Сирији и Ираку,» написао је Чуркин, јавља Танјуг, а преноси РТС.

Чуркин је истакао да се ти антиквитети већином кријумчаре преко турске територије, пренео је Ројтерс.

«Главни центар за кријумчарење предмета културне баштине је турски град Газиантеп, где се крадени предмети продају на нелегалним аукцијама, а потом и преко мреже антикварница и на локалном тржишту», тврди Чуркин.

Према његовим наводима, накит, новчићи и други опљачкани предмети се преносе у турске градове Измир, Мерсин и Анталију где криминалне групе производе лажна документа о њиховом пореклу.

«Антквитети се потом нуде колекционарима из разних земаља, углавном преко Интернет аукција и специјализованих онлајн продавница, као што је иБеј», казао је Чуркин.

Ката

Тагови: ; ;