Данас је друга годишњица од рођења Народне Републике Доњецк. Пре две године, 7 априла 2014 године, ДНР је постала суверена држава и проглашена је њена независност од Украјине.

Крајем фебруара се у Кијеву догодио крвави државни удар који је на чело државе довео садашњу пронационалистичку «власт», коју су становници источног дела Украјине категорички одбили да признају.

dnr-lnr

Војници «Беркута», углавном мигранти са истока, агресивна нацистичка и русофобна реторика и забрана руског језика, које је спровела нова самозвана Влада, очекивано су довеле до масовних протеста, прво на Криму, а затим у Доњецку, Луганску, Харкову и Одеси.

Онда су 6 маја, скоро без отпора, активисти руског пролећа заузели зграду регионалне државне управе у Доњецку и Службе Украјинске безбедности у Луганску.

Становници Доњецка ће заувек запамтити тај значајан датум. На улице је, са руским заставама, изашло према различитим проценама око 80 000 људи. На позив посланика се окупила грандиозна маса људи која је изнела своје мишљење, а онда је уследила заглушујућа тишина. Бесмислена је била борба украјинских странака пре избора и њихов програм. Обесмишљена су сва питања када је пред администрацијом стајало скоро стотину хиљада људи узвикујући «Русија».

Тако је у Доњецку макнута украјинска власт. Следећег дана је, уз бурне овације, проглашена Република. Убрзо након тога 11 маја је у Доњецку и Луганску одржан референдум на коме су грађани, готово једногласно, изгласали суверенитет. Онда су одлучили да споје ДНР и ЛНР у Федерацију — Новорусију.

Затим је уследио ужасан рат. Најстрашније је било у лето 2014 године, када је погинуло на хиљаде војника и цивила, укључујући и децу. У јесен је у Минску потписан споразум, нестабилан и стално нарушаван, али је ипак донео примирје и линију разграничења.

Током две године рата и крхког мира, ДНР и ЛНР постају пуноправне државе. Створена је војска уместо милиције, спроводи се закон, установљен је економски и банкарски систем, организована је исплата плата, пензија и других давања. Прорадили су комунални систем, образовни систем и културна догађања.

Становници Доњецка и Луганска, као и вековина уназад, говоре руски са препознатљивим јужном акцентом, који се може чути и код Руса који живе у Ростову-на-Дону и Краснодару. Не бесне када се сусретну са украјинским симболима из старих времена, као што у Кијеву побесне на натпис «Сбербанка Русије».

У најтежим, опасним временима у Доњецку су улице чисте, а парк Шћербакова је украшен цвећем. Можда је са тим «малим патриотизмом» заправо и започела свој млади живот Новорусија.

Ката

Тагови: ; ;