Председник Турске Реџеп Таип Ердоган оптужио је ЕУ да се не придржава споразума ЕУ-Турска и запретио да ни Турска неће испуњавати свој део обавеза.

 

ердоган

 

Споразум између Брисела и Анкаре о ограничењу прилива илегалних миграната и избеглица који долазе у ЕУ предвиђа размену по принципу «један на један», што значи да ће 72 хиљаде избеглица бити враћене са грчких острва у Турску а да ће заузврат хиљаде сиријских избеглица бити пресељене у ЕУ. Заузврат ЕУ је обећала Турској финансијску помоћ од 3 милијарде евра за збрињавање миграната и убрзање процеса придруживања Турске ЕУ.

 

«Ми из нашег буџета финансирамо око 3 милиона миграната а од обећања ЕУ још увек нема ништа. Ако ЕУ не испуни свој део обавеза неће се ни Турска придржавати свог дела обавеза. Земље које су изнад нас у економском смислу нису показале хуман став»- рекао је Ердоган иступајући пред полицајцима у Анкари.

 

Он је рекао да је споразум предвидео и шест милијарди евра за пријем сиријских избеглица.

 

Раније је лист ТАЈМС позивајући се на Сиријски центар за људска права пренео да су турски граничари пуцали на сиријске мигранте који су покушавали да пребегну у Турску, и да су том приликом убили 16 људи међу њима и троје деце. Турска је демантовала ове наводе.

 

 

РИА НОВОСТИ

 

Тагови: ;