Холанђани су на данашњем референдуму одбацили Споразум о слободној трговини између ЕУ и Украјине, али ниска излазност баца сумњу на то да ли је референдум валидан, показују анкете по изласку са биралишта.

Анкете института Ипсос показују да је 64% гласача рекло не споразуму, док је 36% било за њега, преноси АФП. Да би референдум успео, потребно је да изађе најмање 30% уписаних у бирачки списак, пренео је Ројтерс. За сада, међутим, није јасно да ли је одзив био толики. Споразум о слободној трговини између ЕУ и Украјине је у Холандији наишао на критике, пошто га многи виде као доказ нежељеног ширења ЕУ, наводи АП.

1457866785_232323

Резултати референдума нису обавезујући, али указују на дубоку подељеност јавности кад је реч о месту које Украјина има у Европи, наводи Ројтерс. Изјашњавање Холађана одржано је само три месеца пре него што ће Британци на сопственом референдуму одлучити да ли уопште да остану у ЕУ.

Противници споразума ЕУ и Украјине у Холандији тврде да је крајњи циљ тог договора да се званични Кијев уведе у Унију, док присталице наводе да то не представља корак ка чланству, већ ће уместо тога интензивирати трговину и помоћи у борби против корупције и унапређењу људских права у тој бившој совјетској републици, јавља Танјуг.

Ката

Тагови: ; ; ;