Председник Русије Владимир Путин има идеју да направи моћну хокејашку лигу која ће бити јача од канадско-америчке НХЛ.

Велики љубитељ најбрже колективне игре на свету Владимир Путин верује да би Русија заједно са скандинавским земљама и Кином могла да покрене нови шампионат, који би имао довољно велики буџет да доводи најбоље хокејаше света.
Тренутни отворени шампионат Русије КХЛ, који се игра од 2007, расте сваке године и бива све популарнији у Европи, јер у њему играју 22 руска клуба, а по једног представника имају Белорусија, Казахстан, Летонија, Финска, Словачка и Хрватска. Од следеће године ће у КХЛ играти и кинески тим.

460px-КХЛ-лого.svg

Челници КХЛ су у преговорима са једним клубом из Естоније, а планирано је да се састанци одрже са шведским, чешким, немачким, швајцарским, аустријским, италијанским и француским клубовима. Званични Кремљ сматра да би преко спорта могли да се изгладе и поправе односи између Русије и земаља западне Европе. У случају да до договора дође, сасвим је сигурно да би КХЛ био квалитетнији и јачи од NHL, чиме би под своје окриље примио најбоље хокејаше на планети.

Главни спонзор КХЛ је руски нафтни концерн «Гаспром» са сестринским компанијама и немачким «Винтершалом». Годишњи буџет лиге, која је подељена у четири дивизије, износи 24 милиона долара, с тенденцијом раста ако се прошири пул спонзора. Хокејаши у КХЛ имају иста, ако не и већа примања него у NHL и она се крећу између 300 000 и 500 000 долара, уз плаћене порезе, што је свакако мамац за најбоље играче, пише Курир.

Због економске кризе КХЛ је пре две године остао без чешког представника Прага, а италијански клубови су из истог разлога отказали учешће. Ипак, Руси су успели да, уз помоћ партнера из Кине, формирају клуб Пекинг, који ће у првенству дебитовати у септембру.

Перспектива је да се лиги придруже клубови из Естоније и Шведске, чему се највише противи Хокејашки савез Шведске, јер не жели цепање националног првенства.

Ката

Тагови: ; ;