Активирање војних сукоба у Нагорно Карабаху представља последицу договора Турске и Азербејџана како би се Русија увукла у још један конфликт. Наравно у свом том ланцу и САД нису без својих интереса- пише чешко издање Czech Free Press.

 

turc

Према мишљењу Ладислава Кашуки пратити укључење Турске у ова дешавања је врло једноставно. Прва карика након обарања руског авиона је што је Турска отворено подржала Ал Каиду у Сирији и што је успоставила трговинске односе са ИСИЛ-ом.

 

Друго- одржан је низ сусрета представника Турске и Азербејџана а треће- одмах након тога започео је напад Азербејџана на Нагорно Карабах- пише Czech Free Press.

 

Тек што је почео сукоб и стране стигле да поделе међусобне оптужбе за кршење примирја, а турски председник Ердоган је саопштио да је његова земља на страни Азербејџана. «Гледајући између редова није тешко закључити да је ово још један покушај да се Русија увуче у још један сукоб знајући да је она одавно економски и војни савезник Јерменије у још једном сукобу»- закључује ово издање.

 

Овај лист наводи да тактика није нова. Овако су поступали и американци приликом украјинског Мајдана хушкајући Украјину за Русију. Разлог за то је, сматрају чешки новинари чињеница да је Русија подржала Асада у Сирији и да је пореметила планове американцима за рушење легитимне сиријске власти.

 

«Путин није издао Асада за разлику од Јељцина који је издао Милошевића и који није помогао традиционалном руском савезнику Србији кад јој је отето Косово и кад је НАТО бомбардовао цивилне и војне циљеве. Путин није пристао на уцене и притиске санкцијама»- наводи се у тексту.

 

Турска се у овом тренутку налази у истом положају као и Кијев. Цео свет верује да је русофобија потекла из ове владе занемарујући при том улогу САД. Ова влада верује америчким властима не схватајући да ће у случају неуспеха САД «мирно оставити на цедилу Турску».

 

 

ПРАВДА РУ

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;