Владајуће каталонске странке које се залажу за независност Каталоније потврдиле су данас своју намеру да се тај регион отцепи од Шпаније, упркос томе што је декларацију о томе суспендовао Уставни суд.

 

katalonija

 

Група „Заједно за да“ и њен антикапиталистички настројен коалициони партнер ЦУП потврдили су данас план о отцепљењу у регионалном парламенту у Барселони, преноси АП.

 

Парламент је, међутим, одбацио позиве ЦУП-а регионалним посланицима и институцијама, укључујући локалну полицију, да се оглуше о одлуке шпанских судова.

 

Потврда плана о отцепљењу у каталонском парламенту одговор је на одлуку Уставног суда да одбаци првобитну најаву „мапе пута“ за стицање независности до 2017. која је одобрена 10. новембра 2015.

 

Странке које заговарају отцепљење имају незнатну већину у парламенту, али је овај регион са 7,5 милиона становника подељен када се ради о независности, која има готово исти број присталица и противника, наводи АП.

 

Лидер Каталоније Карлес Пуџдемон изјавио је пре три дана да његов кабинет неће прогласити независност од Шпаније док је он на челу тог региона, али је истовремено позвао на финансијску аутономију Каталоније.

 

„Желимо владу која разговара и преговара“, рекао је он шпанском листу „Експансион“, истакавши да ће каталонска влада поштовати закон и држати се дијалога са Мадридом у својим тежњама ка отцепљењу.

 

 

Он је, међутим позвао на финансијску аутономију региона на чијем је челу, рекавши да је каталонска економија „одржива и динамична“ те да не би требало да буде под контролом министарства у Мадриду.
Када је почетком јануара ступио на дужност, Пуџдемон је рекао да тренутни парламентарни састав Каталоније неће дозволити отцепљење, али је као циљ поставио проглашење независности у наредних 18 месеци.
Да би се Каталонија отцепила, потребно је да већина њених становника одобри нови устав путем референдума. Уколико 7,5 милиона Каталонаца одобри тај устав, тај регион би могао да званично прогласи независност од Мадрида.

 

 

СПУТНИК

Тагови: ;