Српско народно веће донело једногласну одлуку о неучествовању на комеморацији жртвама логора Јасеновац и тиме се прикључило одлуци коју је већ донела Координација јеврејских општина у Хрватској.

jasenovac

Ни верска заједница Бет Израел у Хрватској неће ићи на комеморацију.

 

 

Више је разлога због којих Српско народно веће неће учествовати на комеморацији жртвама Јасеновца.

 

«Прво, Министарство културе се оглушило на наш допис којим смо заједно са осталим институцијама народа жртава јасеновачког логора послали пре скоро два месеца а у ком смо исказали незадовољство поставком музеја и одгађањем именовања Савета ЈУСП Јасеновац», наводи се у саопштењу.

 

 

СНВ истиче да се у Хрватској дешава «низ догађаја и активности из којих је видљиво да Хрватска покушава да умањи па чак и негира злочине које је у Јасеновцу починио усташки покрет».

 

«На јавним скуповима, медијима и на јавним местима се могу чути поруке којима се обнављају вредности усташког покрета, велича њихова идеологија и његови представници», тврди председник СНВ-а.

 

 

Пуповац истиче да су они који упозоравају на такве појаве, а међу које спада и Српско народно веће, неретко предмет јавних напада и увреда.

 

«Стога у атмосфери у којој се вређају сећања на жртве, у којој се негира страдање а велича оне који су га узроковали, не преостаје нам друго него да на овај начин упозоримо да је крајњи моменат да се овакво стање почне мењати», истиче Пуповац.

 

 

Бојкот овогодишње комеморације жртвама логора Јасеновац најавила је и Верска заједница Бет Израел у Хрватској.

 

«За нас као јеврејску заједницу неприхватљиви су историјски ревизионизам, релативизација злочина и покушај оправдања и оживљавања историјски осуђених покрета и идеологија са којима се у последње време све учесталије сусрећемо», саопшетено је из те верске заједнице.

 

 

О учешћу на комеморацији расправљао је и Савез Рома «Кали Сара», али коначна одлука још није донета.

 

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ; ; ;