Руско-српски културни центар вас позива на трибину „Друго крштење Русије“.
Уз приказивање истоименог документарног филма, чији је аутор митрополит Иларион Алфејев (са преводом на српски), разговараћемо на тему духовне обнове Русије после пада комунизма.
Трибина ће се одржати у понедељак 11. априла, у 19 часова, у сали удружења „Ћирилица“ („Српски културни центар“), у Скерлићевој улици бр. 12 (код Храма Светог Саве, иза Народне библиотеке) у Београду.

 

За 25 година Руска Православна Црква је у Русији и у целом свету саградила 25 хиљада храмова. Хиљаду храмова годишње, три храма дневно. У историји хришћанства никад се није десило ништа слично.

 

У филму учествују патријарх Кирил, руски председник Владимир Путин, јерарси Руске Православне Цркве из Русије, Украјине, Белорусије, Молдавије, Естоније, Средње Азије, Казахстана и других земаља.

 

Филм је највећим делом, везан за 1988. годину, за хиљадугодишњицу крштења Руса, која се и назива другим крштењем Русије. После дугих година бољшевизма, Руска Црква са том годином добија један нови дах и почиње обнова духовног живота на пространству ондашњег Совјетског савеза, односно канонске територије Руске православне Цркве. Поводом тог јубилеја, комунистичка власт враћа Цркви у имовину први манастир, Даниловски манастир у Москви, јер су у целој Руској Цркви, за време бољшевизма, свега четири манастира остала у власништву Цркве.

 

Патријарху Алексеју Другом (1929-2008) припала је част да буде духовни лидер у доба обнављања православља у Русији. Он је током 18 година успео да Свету Русију подигне из пепела. Предводио је велику верску обнову у Русији, током које је саграђено и обновљено на хиљаде храмова широм земље, а у црквама и манастирима поново је успостављено богослужење, штампају се религијске књиге, одржавају трибине…

 

Допринео је и историјском поновном уједињењу Руске православне цркве у Русији са Руском православном црквом у иностранству, 17. маја 2007, чиме је окончао поделу, која датира још од бољшевичке револуције.

 

Епоху у којој је Русији требало вратити православље сам Алексеј Други симболично је назвао „другим крштењем Русије“.

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ; ;