Додик: Опростити али не заборавити, Страдање Срба у НДХ прогласити геноцидом

У Југословенској кинотеци одржана је централна церемонија обележавања и сећања на невине жртве усташког погрома у нацистичкој творевини НДХ која је створена 10. априла 1941. године.  Церемонија је почела интонирањем химне „Боже правде“.

 

Dodik-vreme-zlocina

 

Скупу су присутвовали председница Скупштине Србије Маја Гојковић, чланови Владе, представници Републике Српске, начелник Генералштаба Љубиша Диковић, градоначелник Београда Синиша Мали, представници верских заједница, представници Српског народног већа, као и преживели логораши.

 

У Кинотеци су приказани документарни филмови о стварању НДХ и логору Јасеновац – „Јасеновац“ Богдана Жижића (1966), „Госпа – краљица Хрвата“ Крста Шканате (1992) и „Крв и пепео Јасеновца“ Лордана Зафрановића (1983).

 

У оквиру циклуса „Време злочина“ сутра ће бити приказани филмови „Ђеца из пакла“ Суада Мркоњића из 1967. године, филм Гојка Кастратовића „Еванђеље зла“ из 1973, „Кула смрти – Стара Градишка логор бр. В“ Владимира Тадеја из 1987, а 12. априла биће приказан филм Здравка Шотре „Браћа по матери“ (1988).

Пристунима се претходно обратио председник Републике Српске Милорад Додик, који је истакао да је формирање НДХ био почетак огромног страдања Срба на овим просторима.

 

Подсетио је на велика српска страдања у Првом и Другом светском рату, истичући да су у Други светски рат ушли тотално неспремни – „али са илузијом југословенства“.

 

„Срби расути широм бивших простора Југославије, показали су да су једини спремни да се боре против фашизма. Једини устанак био је на српским националним подручјима, историјски факти говоре да су Срби носили антифашистичку борбу“, рекао је Додик.

 

 

Срби који су жртвовали своју слободу и идентитет, градећи и прихвативши југословенску идеју, морали су да схвате да то није идеја која афирмише Србе, рекао је Додик.

 

„Данас имамо Словенију и Хрватску које историја не познаје као организоване државе, а они су у прилици да нам, у тој спирали лошег односа према српском националном идентитету, постављају вредности и говоре како треба да будемо уређени“, рекао је Додик.

 

 

Поручио је да је Јасеновац највеће страдање Срба у историји и да је вредно да се сними филм о том логору, како би будуће генерације на разумљив начин схватиле шта се тамо дешавало.

 

Навео је и да је његова породица страдала у Јасеновачком логору и додао да у пограничним општинама поред Јасеновца, 25 година касније, није било војника, нити се родило дете, јер су усташе формирале дечје логоре.

Председник РС је рекао и да нас наша вера учи да треба да опростимо, а да „са опростом иде и смирај“.

 

„Напросто, ми до смираја не можемо да дођемо, јер кад год одем у Градину, или било где, лелек и јаук у крошњама дрвећа недужних људи, деце, жена, свих оних који су страдали само зато што су Срби, не може ни мени ни мом поколењу да донесе смирај који нам треба“, навео је Додик.

 

„Генерација наших савременика није и не може да буде крива, али не смемо ми да изгубимо наше емоције и наше сећање на огроман број недужних и страдалих“, истакао је председник РС.

 

 

Нагласио је и да Срби треба да опросте, али не да забораве, као и да данас на простору Босне постоји држава у којој ништа не функционише.

 

„Република Српка је прича о слободи, српски народ ће живети са другима, али браниће свој идентитет, не угрожавајући друге“, поручио је Додик.

 

 

Нагласио је и да је важно да се смогне снаге и пронађу финансијска средства, како би се страдање Срба у НДХ током Другог светског рата прогласило геноцидом.

 

Говорећи о Сребреници, Додик је истакао да је то било велико страдање и велики злочин, али да се не може прихватити квалификација као што је геноцид.

Опширније на РТС-у

Коментари: