Парламент Јужне Осетије у недељу обележава 25 година свог постојања. У Републику су стигле парламентарне делегације из Русије, Абхазије, Доњецке и Луганске Народне Републике и Нагорнокарабашке Републике.

 

954683615

 

«Односи између наших република (Јужне Осетије и Абхазије) се активно развијају, они су на веома високом нивоу. Већ дуже времена планирамо да потпишемо споразум о сарадњи, који правно формализује наше дугогодишње пријатељство и партнерство», рекао је председник парламента Јужне Осетије Анатолиј Бибилов.

 

 

Сва три документа предвиђају развој директних контаката између посланика, скупштинских одбора и комисија, размену информација о прописима и заједничке парламентарне скупштине.

 

Председник Абхазијског парламента Валериј Бганба рекао је да два парламента имају много тога заједничког, и да ће споразум помоћи да се интензивира њихова сарадња. Он је такође рекао да је у октобру у Сукхуму заказана редовна седница интер-парламентарне скупштине, која укључује парламенте Јужне Осетије, Абхазије, Приднестровља и Нагорно-Карабаха као придруженог члана. Према његовим речима, 2015. је Јужна Осетија требало да председава Скупштином Абхазије, али то није било могуће из више разлога.

 

«Наш однос је званично почео у тренутку признавања независности Доњецка. Знамо каква је ситуација са вама, и та борба, која се одиграва у Доњецкој Народној Републици за своје место под сунцем, за своју будућност, отпор, све то изазива дубоко поштовање», рекао је Бибилов након потписивања меморандума са ДНР.

 

 

Шеф парламента републике Доњецк, Денис Пушилин, је рекао да ће заједнички рад помоћи Јужној Осетији и ДНР-у у постизању својих циљева, и честитао Јужној Осетији јубилеј.
Меморандум са ЛНР-ом, рекао је Бибилов, ће допринети развоју односа и постао је озбиљан корак у интеракцији законодавних органа.

 

«Јачање наше сарадње ће допринијети развоју економских односа између република», рекао је он.

Јужна Осетија и Абхазија су раније потписале договор о сарадњи њихових парламента.

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;