Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић изјавила је да постоје они који умањују јасеновачке жртве и они који их преувеличавају, и истакла да треба стати с политизовањем Јасеновца.

 

kolinda

 

«Те поделе нису добре и ових дана ћу започети са свима разговаре да видимо што можемо учинити», рекла је Грабар Китаровић, преноси телевизија Н1.

 

 

Српско народно веће је најавило да ће бојкотавати комеморацију у Јасеновцу, а пре тога је исто најавила Координација јеврејских општина у Хрватској.

 

«У сваком случају, Јасеновац је био велико стратиште усташког режима. Хрватска је израсла на коренима Домовинског рата и антифашизма који је утемељен у нашем Уставу. Морамо се престати делити око прошлости и усредсредити се на егзистенцијална, а не идеолошка питања и окренути се будућности. Наравно, морамо поштовати историју и сагледавати је у историјским оквирима без икаквог ревизионизма, али и без политиканства. Треба да респектујемо и поштујемо жртве, да им се поклонимо и једноставно се осврнемо на то као лекцију. Треба престати политизирати Јасеновац», рекла је Грабар Китаровић.

 

 

Председница Хрватске је, такође, рекла како постоје они који умањују јасеновачке жртве, исто као и они који их преувеличавају, али наглашава да је већина Хрвата у Другом светском рату била на правој страни, против Хитлера и његових савезника и да модерна Хрватска није настала на усташком режиму и НДХ.

 

«Постоје појединци који умањују те жртве, али и постоје они који их увелико преувеличавају и покушавају да искористе како би се нанела колективна кривица хрватском народу што апсолутно одбацујем», истакла је.

 

«Треба то препустити историчарима, сагледати објективно истину и признати да је Јасеновац био стратиште усташког режима, који није у темељима модерне хрватске државе, али и треба престати тиме манипулисати у политичке сврхе. Данас имамо пуно егзистенцијалних проблема. Треба бринути о стандарду грађана, кад питате људе што им је битно рећи ће посао, плата Идемо… се усредсредити на оно што мучи хрватске грађане данас, а историју да сагледамо објективно», рекла је председница Хрватске.

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;