У Сплиту је данас обележено 25  година од оснивања 9. дивизије Хрватских оружаних снага (ХОС), а председник истоименог удружења Марко Скејо позвао је да се поздрав „За дом спремни“ као службени знак ХОС-а заштити законом.

задомспремни

Он је рекао да су се опет „охрабрили противници хрватске независности и почели да вређају хрватске бранитеље, а посебно ХОС-овце и њихов службени поздрав ’За дом спремни‘“.

 

 

Тај поздрав, према његовим речима, као службени знак ХОС-а мора бити уграђен у нови закон о хрватским бранитељима, како би за сва времена „престала расправа о овом светом поздраву“, пренела је Хина.

 

 

Он сматра да тај поздрав у Хрватској није забрањен ниједним законом, те да су га у Домовинском рату користиле осим ХОС-а „и све друге јединице“.

 

 

О Рафаелу Бобану, по којем је названа та ХОС-ова јединица, Скејо је рекао да је то био „један од најчаснијих и најхрабријих хрватских војсковођа“.

 

 

Он је навео како су Хрвати вековима сањали и борили се за своју слободу, те да се „стогодишњи сан о хрватској слободи за кратко остварио 1941. године оснивањем НДХ“.

 

 

Али је, како је рекао, „нажалост, издајом дела народа, угашена је НДХ и хрватски народ утонуо у најцрњи комунистички мрак у којем се прогонила свака хрватска реч и идеја, у којем су се прогањали и убијали сви Хрвати који су сањали слободу и независност“.

 

 

Пуковник Скејо је говор завршио речима „За дом“ а затим су припадници 9. дивизије ХОС-а, који су на одећи носили натпис „За дом спремни“, узвратили „Спремни“.

 

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ; ;