Председник Хрватског националног већа Славен Бачић рекао је да је, после одлуке Хрватске да не да сагласност за отварање поглавља 23 у преговорима Србије с ЕУ, у Србији «завладала антихрватска хистерија», преноси агенција «Хина».

Slaven Bacic

Славен Бачић истакао је да се очигледно ради о координисаној акцији у којој учествују водеће и минорне српске странке, медији, поједине организације, али и нека непостојећа хрватска удружења, пренела је хрватска новинска агенција.

 

Наведена је и Бачићева оцена да се на хрватску мањину и њено вођство на тај начин «врши притисак, да они изврше притисак на Хрватску, како би она дала зелено светло европском путу Србије».

 

Бачић тврди како је «атмосфера напетости довело до тензија у Срему, где су поједини припадници хрватске заједнице доживели да их у јавности називају усташама, да их вређају и поручују да се одселе у Хрватску».

 

Навео је да је позиција Хрватске по питању права хрватске мањине разумљива, јер Хрватска «само тражи поштовање билатералног споразума две земље о осигуравању заступничких мандата за представнике заједнице».

 

Хина преноси да је «на стварање антихрватског расположења у Србији упозорио и председник Демократског савеза Хрвата у Војводини Томислав Жигманов».

 

«Ситуација је за нас јако неповољна. Шешељ је ослобођен оптужби, Србија је у предизборној кампањи, а Хрватска условљава њен наставак преговора с ЕУ испуњавањем одређених обавеза. Све то ствара снажно антихрватско расположење у простору јавности, што за последицу има повећање страха код припадника хрватске мањине, њихово повлачење и пасивност», навео је Жигманов.

 

 

Додао је да ће «упркос томе Демократски савеза Хрвата у Војводини деловати позитивно како би охрабрили Хрвате у Србији да изађу на изборе заказане за 24. април».

 

 

 

 

РТС