Први пут после више од једног века је број дивљих тигрова у свету, у шумама од Русије до Вијетнама, порастао на око 3890 јединки, саопштиле су у недељу групе које се баве очувањем животињских врста.

То је преокрет од последњег пребројавања 2010 године, када је број тигрова у дивљини достигао историјски минимум од око 3200 јединки, саопштили су Светски фонд за природу и Глобални форум за тигрове.

tigar

У Индији живи више од половина светске популације тигрова, 2226 животиња и то у резерватима широм земље, од јужног краја државе Керала до источних мочвара у Западном Бенгалу, утврђено је последњим пребројавањем 2014 године.

Иако стручњаци сматрају да је ова вест разлог за славље, ипак нису прогласили да број тигрова заиста расте јер постоји могућност да су приметили више тигрова захваљујући савременијим методама и укључивањем више области у надзор.

Ипак ово је први пут да број тигрова расте од 1900 године, када их је у дивљини било више од 100 000.

«Важније од самих бројева је тренд, а видимо да тренд иде у добром правцу», рекла је Џинета Хемли, потпредседница Одељења за очување дивљих животиња у Фонду.

Светски листа, састављен од података које дају државе и Међународна унија за очување природе, објављена је дан пре тродневног састанка министара 13 земаља у Њу Делхију, на коме ће се разговарати о томе како да се дуплира популација тигрова до 2022 у односу на најнижи број из 2010.

Ипак све земље не бележе пораст броја ових великих мачака. Русија, Индија, Бутан и Непал, по најновијем попису имају већи број тигрова, док земље југоисточне Азије немају. Те земље каскају за прве четири по мерама очувања животињских врста и саме не броје своје тигрове.

«Када се преузму политичке обавезе на високом нивоу, то може да утиче на ствари. Када постоје добро заштићена пребивалишта и кад се контролишу ловокрадице, тигрови ће се опоравити. То је доста једноставна формула и сви знамо да делује», рекла је Хемли, јавља Танјуг, а преносе Новости.

Камбоџа разматра да поново увезе тигрове пошто је недавно прогласила да су изумрли у њеним границама. Индонезија је такође имала нагли пад броја тигрова због великог уништавања шума ради гајења уносних производа као што су уље од палме, целулоза и папир.

Тигрови се сматрају угроженом врстом којој стално прети губитак станишта, док их ловокрадице убијају ради продаје делова тела на црном тржишту.

Ката

Тагови: ; ; ;