Државна комисија Нагорно Карабаха за питања заробљених и несталих саопштила је да су тела јерменских војника која је Азербејџан предао много унакажена.

 

nagornokarabakh-free-flag-desktop

«10 априла у складу са раније постигнутим договорима Државна комисија је уз посредовање Међународног комитета црвеног крста и мисије ОЕБС-а  у близини насеља Баш-Карвенд извршила размену лешева између Нагорно Карабаха и Азербејџана»- наводи се у саопштењу.

 

«Током размене азербејџанска страна је НГК-у предала 10 војника који су страдали на првој линији фронта у азербејџанској агресији између 2 и 5 априла. Државна комисија је у присуству ОЕБС-а и МКЦК констатовала да су војници пре смрти били изложени мучењу и понижавању».

 

«Овај поступак грубо крши законе и обичаје ратовања као и нормама међународног хуманитарног права посебно Женевске конвенције за побољшање положаја рањених и болесних и условима рата, треће Женевске конвенције о поступању са заробљеницима из 1949 године, као и Женевске конвенције о заштити жртава рата. НГК ће све учинити како би овакви поступци Азербејџана били осуђени од стране међународне заједнице а кривци строго кажњени»- наводи се у саопштењу.

 

 

ВЕДРАН

 

 

Тагови: ; ;