Македонско Министарство унутрашњих послова саопштило je да је у инцидентима на јужној граници те земље са Грчком учествовало више од 3.000 миграната, који су силом покушали да уђу на територију Македоније.

 

Sukob--migrantima-u-Makedon

 

Том приликом је повређено 14 полицајаца и девет припадника македонске војске, а оштећено је осам полицијских и војних возила, наводи се у саопштењу, а пренела је македонска агенција МИА.

 

Током инцидената на грчко-македонској граници, у недељу, грчка полиција није интервенисала.

 

«По добијању информације да је дошло до инцидента, појачана је погранична контрола, укључујући ангажовање додатних полицијских и војних снага, као и полицајце из Мађарске, Чешке, Србије, Словеније, Хрватске и Аустрије, који су већ распоређени у Македонији ради помоћи у реаговању на мигрантску кризу», саопштило је македонско Министарство.

 

 

У саопштењу стоји да је у недељу ујутро одржан састанак између представника миграната и македонске полиције, на којем су мигранти обавештени о затварању граница.

 

Неколико минута касније, група од 1.000 до 2.000 миграната је у близини границе започела насилне протесте, бацајући каменице и друге предмете, тврди македонски МУП.

 

Како би у томе спречили мигранте, припадници македонске полиције и војске су употребили сузавац, наводи македонско Министарство и додаје да је пола сата касније заштитна ограда пробијена и да је група од 20 до 30 мигранта покушала илегално да уђе на територију Македоније, али су у томе спречени.

 

Друга група миграната, коју је према проценама чинило 500 до 1.000 људи, покушала је да уђе у Македонији на другом месту на граници, али су се неколико сати касније повукли на територију Грчке, наводи се у саопштењу.

 

«Група од око 100 миграната је све до вечери константно гађала полицајце каменицама. Ситуација се вратила на уобичајено стање око 18,30 сати, до кад су се сви мигранти повукли на територију Грчке», наводи македонско Министарство.

 

 

Раније су Лекари без граница (МСФ) саопштили да је најмање 260 мигранта повређено кад је македонска полиција употребила сузавац на граници са Грчком.

 

Званичник МСФ Ахилес Цемос је агенцији АФП рекао да 200 људи има проблема са дисањем, 30 је задобило повреде од пластичних метака и још 30 повреде друге врсте.

 

Грчка агенција АНА је навела, позивајући се на неименоване званичнике македонског Центра за управљање кризним ситуацијама, да су три групе од 500-700 избеглица и миграната, који су смештени у кампу у Идоменију, покушали илегално да уђу у земљу с македонске територије.

 

Претходно је Грчка критиковала македонске власти због коришћења гумених метака и сузавца на граници са Грчком, оценивши да је употреба силе против миграната «опасна и за жаљење».

 

«Неселективна употреба хемикалија, гумених метака и шок бомби против рањиве популације а нарочито без разлога за такву силу, представља опасан чин који је за жаљење», рекао је Јоргос Кирицис, портпарол координатора грчке владе за миграције, преноси Ројтерс.

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ; ; ;