Шефови дипломатија Групе 7 (Г7) упутили су данас апел са самита у Хирошими да је потребно уложити додатне напоре у циљу нуклеарног разоружања.

 

g7whirosime

 

У заједничком саопштењу са самита Г7 САД, Јапана, Канаде, Француске, Велике Британије, Италије и Немачке, осуђени су напади екстремиста у свету, од Турске и Белгије до Нигерије, Обале Слоноваче и Пакистана.

 

Министри спољних послова седам индустријски најразвијенијих земаља осудили су такође севернокорејске нуклеарне пробе и руску припадност Крима.

 

Дипломате су се заложиле за усвајање акционог плана у борби против тероризма на самиту крајем маја, такође у Јапану.

 

Министри спољних послова земаља Г7, међу којима и државни секретар САД Џон Кери, посетили су јутрос Меморијални парк мира у Хирошими и одали пошту жртвама америчког напада из 1945. године. Кери и шефови дипломатија Г7 положили су венце на споменик жртвама нуклеарног напада у којем је страдало 140.000 Јапанаца.

 

„Ако питате да ли је државни секретар дошао у Хирошиму да се извини, одговор је не. Али ако питате да ли секретар и ја мислимо да сви Американци и сви Јапанци жале због трагедија које су задесиле наше народе, одговор је да“, рекао је тим поводом амерични званичник.

Тагови: ; ; ;