Шулц је рекао да су антиевропски покрети и даље у мањини али добијају на значају, као што је недавни референдум у Холандији на којем су се држављани те земље изјасниили против споразума о слободној трговини Европске уније и Украјине.

шулц 2

Председник Европског палрамента Мартин Шулц упозорио је на ризик од «урушавања Европске уније» у случају да Велика Британија одлучи да изађе из ЕУ, страхујући касније од других таквих референдума у европским земљама.

 

«Већ се дуго налазимо на опасном путу. Многи људи су изгубили поверење у институције, без обзира да ли су националне или европске», рекао је Шулц за сутрашње издање немачког листа Франкфуртер алгемајне цајтунг.

 

 

Шулц је оценио да би у случају да Британци 23. јуна одлуче да напусте ЕУ, сличне референдуме могли да организују и друге европске земље, «што би значило урушавање ЕУ».

 

 

Немачки лист је навео да британски премијер Дејвид Камерон води кампању о останку земље у ЕУ, али је његов утицај «ослабљен» после откривања светског пореског скандала «панамских докумената» у којима се и он помиње.

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ; ;