У сукобима који су избили када је више од 500 миграната из кампа Идомени покушало да пређе македонску границу и срушило граничну ограду, а македонска полиција их дочекала сузавцем и пластичним мецима, повређено је око 260 миграната и 15 македонских полицајаца. Атина упутила демарш Скопљу.

_88623169_74cd68b0-239e-4891-a67d-fc67846ec49f

 

Грчке агенције јављају да је Атина упутила демарш Скопљу због употребе хемијског оружја и гумених метака против миграната, али ушавши притом на грчку територију.

 

У сукобима с мигрантима на граници Македоније и Грчке, повређено је 15 македонских полицијаца.

«Грчка схвата потребу сваке државе да штити своје границе, али не на овакав начин, употребом гумених метака», изјавио је Никос Тоскас заменик министра за заштиту грађана.

 

Са друге стране, македонска полиција је негирала да је у сукобима са мигрантима у Идоменију у моменту када је неколико стотина њих кренуло на жичану ограду и на једном месту је пробили, користила пластичне метке.

Министарство унутрашњих послова Македоније саопштило је да је у сукобима са мигрантима повређено 15 македонских полицајаца, од којих четворица теже. Телевизија Телма је пренела да су остали полицајци лаше повређени од камeница и других предмента којима су их гађали мигранти код грчког пограничног села Идомени, где су  покушали да силом из Грчке уђу у Македонију.

 

У полицији кажу да је било нeколико напада и да су оштећена три полицијска возила и друга опрема.

 

На месту где је 500 мигранта је из Идоменија покушало да провали македонску граничну ограду, полицијско обезбеђење је појачано, као и код пролаза кроз рупе у огради које су мигранти данас направили.

 

У Идоменију је 11.000 миграната који се надају да ће наставити пут ка западу Европе.

 

РТС

Тагови: ; ; ;