Марија Захарова прокоментарисала изјаву Барака Обаме

 

захарова
На својој страници на друштвеним мрежама портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова наводи неколико случајева кршења међународног права од стране САД, наводећи да је све то неминовно довело до катастрофалних последица. Овај коментар је објављен у светлу изјаве председника САД Барака Обаме о највећој грешци која је начињена од стране те државе за време трајања његовог мандата… Подсетимо Обама је назвао војну интервенцију у Либији највећом грешком.

 

«Исто је било и са Ираком. Биће и са Авганистаном. Још колико ће то трајати?», размишља Захарова.

Сједињене Америчке Државе «лакирају» кршења међународног права професионалним информативним кампањама, и тако оправдавају своје поступке, рекла је Захарова.

«А после неколико година када сјај нестане и престане да заслепљује, руине уништене државе се виде под ногама међународне заједнице. Вашингтон то зове грешком, а нека друга држава — агресијом — сумира представник руског Министарства спољних послова. — И, наравно, није ствар у «одсуству плана за даљу акцију». За Ирак је постојао план, и свеједно се завршило колапсом. Ствар је у одсуству легитимности дејстава. Међународно право није спекулативни феномен, оно се заснива на анализи светске историје, победама и грешкама човечанства, оно је резултат међународног консензуса. Његова повреда доводи до грешака…»

По мишљењу Захарове, сличну шему кршења међународног права од стране САД видимо данас у Сирији.

Тагови: ; ; ; ; ;