«Руска војска ради на уклањању мина са територије града Палмире и са америчком страном размењује све важне информације», каже генерал руске војске Игор Конашенков.

Дојче веле: Још пре неколико недеља су на небу грмели руски војни млазњаци. Сада је небо постало мирније. И поред тога, руска војска је присутна. Шта радите овде?

79028_vest_bbc

Игор Конашенков: Руски војни стручњаци учествују у припремању војних операција као што је ослобађање Палмире, Ал Каратеине и других већих места, од ИГИЛ. Они сиријским експертима преносе потребна умећа у руковању оружјем које испоручујемо у оквиру наше сарадње. Наравно учествујемо и у разради тих операција.

Дојче веле: Руски авиони су исто тако изненадно нестали са сиријског неба као што су пре тога дошли. Упркос томе, Сирија је пуна терориста. Значи да Русија није испунила свој задатак да ослободи Сирију терориста?

Игор Конашенков: Не — то видите потпуно погрешно. Руске летилице су и даље ту у војној бази у Хмејмиму. Имамо их онолико колико нам је потребно. То су модерни авиони и хеликоптери. Они и данас изводе борбене летове. Њихов циљ су терористичке групе. Наши специјалисти су овде у хуманитарној мисији, на пример, уклањају мина и експлозивних материја, како бисмо и даље могли да се дивимо ономе што је човечанство створило пре више хиљада година.

Дојче веле: Каква је Ваша сарадња са другим земљама, на пример, са САД?

Игор Конашенков: Врло активна у оквиру договора о процесу помирења завађених страна и обустављању борбених дејстава. У нашој бези у Хмејмиму се налазе посматрачи. Сличан центар имају Американци у Аману. Свакодневно смо у контакту. Информишемо наше америчке колеге о случајевима повреде обуставе ватре а они — за то им одајемо признање — деле са нама све информације који добијају преко њихових канала. Тренутно је проблематична ситуација у Алепу. Тамо се према нашим подацима налази више од хиљаду тешко наоружаних бораца, пре свега припадника групе Џабхат ал Нусра, они имају и оклопна возила и тенкове.

Дојче веле: Тринаестог априла се у Сирији одржавају парламентарни избори. То је крајње незгодан тренутак. Нема предизборне кампање, нема мира у држави. Шта мислите, какви ће то бити избори?

Игор Конашенков: Тешко је рећи да ли је Сирија за то спремна или не. Све је релативно. Да, по европским мерилима, држава није спремна. Али, некако, и нечим се мора почети. А то «нешто» јесте политички процес. Много путујем Сиријом и видим колико је то јединствена земља. Колике су у њој разлике у менталитету, начину живота људи, религији. Али, сви ти људи су раније хиљадама година живели заједно. Мислим да се њима, као и свима, мора дати шанса да сами узму свој живот у своје руке. У томе не треба да им сметамо, већ треба да их подржавамо, преноси DW.COM

Ката

Тагови: ;