Комитет за проширење Европске уније није расправљао о отварању поглавља 23 у преговорима Србије и Уније. Европска комисија је потврдила да су разговори и консултације о отварању поглавља 23 са Србијом у току и да је Брисел спреман да предузме следеће кораке, чим се постигне сагласност између земаља чланица.

 

еу

 

 

Дебате о отварању поглавља 23 у Савету ЕУ данас није било, по свој прилици, јер је било јасно да исход у овом тренутку не би био другачији него прошле недеље.

 

На састанцима у уторак и петак прошле недеље представник Хрватске није дао одобрење да се настави са припремама за отварање поглавља 23, наводећи да за то нема инструкције из Загреба.

 

Као разлог за такву одлуку наводи се очекивање од Србије да укине универзалну надлежност свог суда за ратне злочине, да гаранције за заступљеност хрватске мањине у Скупштини и сарађује потпуно са Хашким судом.

 

Наведено је у дипломатским изворима да би расправа о поглављу 23 могла ове недеље да буде подигнута на ниво амбасадора земаља чланица ЕУ, како би се убрзало решење, али за то још нема потврде.

 

У међувремну, како сазнаје дописник РТС из Брисела, у току су консултације председавајуће ЕУ, Европске комисије и Загреба како би се нашло решење.

 

Већина земља чланица и Европска комисија сматрају да би било умесније о питањима која је покренула Хрватска евентуално разговарати током преговора, уместо блокирати да они уопште почну.

 

Од момента кад се постигне сагласност припреме за отварање поглавља могу да потрају више недеља па и месеци.

 

Даље одлагање могло би да значи да отварање не буде могуће у јуну, већ у неком каснијем тренутку.

 

РТС

Тагови: ;