Јеремић и званично кандидат за генералног секретара УН

Вкада Србије донела је на данашњој седници одлуку да Вук Јеремић буде кандидат Београд у трци за место генералног секретара УН.

 

Beograd, 25. decembra 2012 - Predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija Vuk Jeremic tokom intervjua Tanjugu. Predsednik GS UN Vuk Jeremic smatra neophodnim da platforma za rešavanje pitanja Kosova i Metohije dobije legitimitet u Narodnoj skupštini i apeluje na nacionalni i politicki konsenzus po tom pitanju. FOTO TANJUG / RADE PRELIC / tj

Одлука је донета у последњем тренутку јер је у Њујорку данас почело тродневно представљање кандидата који ће учествовати у борби за место наследника Бан Ки Муна у фотељи првог човека светске организације.

 

Бивши министар спољних послова Србије Вук Јеремић захвалио је данас српској влади и премијеру на указаном поверењу и подршци његовој кандидатури за генералног секретара УН истакавши да му је „велика част и привилегија да представља земљу”.

 

Његови ривали у овој трци за сада су шеф црногорске дипломатије Игор Лукшић, бивша бугарска министарка спољних послова Ирина Бокова, некадашњи португалски премијер Антонио Гутереш, бивша хрватска министарка спољних послова Весна Пусић, бивши словеначки председник Данило Тирк и Хелен Кларк, бивша премијерка Новог Зеланда. Јеремић је био шеф дипломатије Србије, а од септембра 2012. до септембра 2013. године и председавајући Генералне скупштине Уједињених нација.

 

Политика

 

 

Коментари: