Први потпредседник Владе Хрватске Томислав Карамарко наводи да Србија сама одлучује о темпу преговора с Европском унијом, а да ће Хрватска инсистирати да Србија удовољи свим стандардима ЕУ.

karamarko

 

«Србија сама одлучује о темпу преговора с Европском унијом. Хрватска је ту, рекао бих, најмање крива. Хрватска ће инсистирати да Србија удовољи свим стандардима ЕУ. Ми нисмо препрека. Морају неке ствари решити сами са собом. Све зависи од њих, а не о нама», рекао је Карамарко у Вуковару на питање новинара блокира ли Хрватска Србију на путу према ЕУ.

 

 

На питање што ако буде притиска других чланица ЕУ да Хрватска не блокира Србију, први потпредседник хрватске владе одговорио је како је то хипотетичко питање на које не треба одговарати, пренела је Хина.

 

 

Коментаришући најављени бојкот комеморације у Јасеновцу, Карамарко је рекао да о томе није разговарао са Српским народним већем, нити са заједницом Јевреја.

 

Карамарко је, током посете Вуковару, рекао да, откако је председник ХДЗ-а, није био у Јасеновцу, «али ће тамо свакако отићи».

 

«Заиста жалим и саосећам са свима онима који су страдали и у Другом светском рату и у холокаусту, али и са жртвама комунистичког режима», напоменуо је Карамарко.

 

 

Додао је да је о жртвама холокауста разговарао и с америчким изаслаником за питања холокауста Николасом Дином, наводећи да је за жртве холокауста потребна одштета.

 

«Нико неће моћи да врати те животе, али постоје деца, унуци и праунуци и мислим да треба да добију имовину која им је одузета», указао је Карамарко.

 

 

Рекао је да би они који поштују и имају пијетет према жртвама Јасеновца «морали мислити да те жртве заиста и поштују», додавши да «жртве су жртве» и сви би требало да имају исти однос према њима, а не њима да се користите за дневно-политичке сврхе.

 

«Осуђујемо сваки тоталитарни систем, нацистички систем и све оно што је настало у оквиру нацистичког система. Жалимо све жртве које су настале у то време. Ту је наш став јасан и он је антитоталитаран у сваком погледу», рекао је Карамарко.

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ; ; ;